Moedertjesdag

Vandaag is mama terug thuis. Om haar terugkeer geleidelijk aan te laten verlopen, verbleef ze deze week bij Bram. Ze straalde toen ik met haar Blankenberge binnen reed. Echt glunderen, met sterretjes in haar ogen, kijkend naar de kerktoren.
Ik zag vandaag hoe ze haar gewoontes terug opnam. Het gaf me een geruststellend gevoel. Een bevestiging dat het de juiste beslissing was haar naar huis te brengen. Er was alvast grote twijfel.
Een week geleden bracht ik haar boeken.
Ik begroette haar, maar ze hoorde me niet. Ze keek me aan, maar zag me niet.
Geen enkele blijk van herkenning.
Waarop ik vroeg: “Weet je wie ik ben?”
Een korte: “Nee.”
Ik probeerde nog eens: “Ken je mij?”
“Nee.”
Ik zat aan mijn stoel genageld. Griet had net verteld hoe ze voelt dat mama niet altijd beseft wie ze is. Toen mama negatief op mijn vraag antwoordde, greep Griet het moment aan. “Weet je wie ík ben?”
Mama keek haar aan, “Nee”.
Grote zus nam de situatie in handen, gaf mama een zoen en zei: “Het is oké mama.” De best mogelijke reactie. Ik was een paar dagen het noorden kwijt. Jérôme nam het huishouden op zich, ik liep verdwaasd rond. Is dit echt gebeurd? Nu, een week later, is mama terug thuis. Op moedertjesdag. We namen deze beslissing niet alleen. In samenspraak met onze contactpersoon van Rozemarijn, van Foton, familiezorg en thuisverpleging proberen we haar thuiskomst op te vangen.

Bram stuurde een paar dagen terug dat we er rekening mee moeten houden dat ze misschien niet lang meer thuis zal kunnen wonen. Ik hoop dat ze de zomer door geraakt. Ze had vandaag alvast een topdag. Ik stelde samen met haar de week op. Morgen komt Kurt van thuisverpleging, ik zei: “Kurt is familie hé mama.” Ik wou zijn familienaam zeggen maar ze snoerde me de mond , “Maar dat weet ik toch!”. Ze rolde nog juist niet met haar ogen. Goed zo, mama. Houden zo.

3 gedachten over “Moedertjesdag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: